joi, 26 martie 2009

Activitatea parlamentarilor brasoveni

Au trecut 3 luni de cand noii parlamentari si-au inceput activitatea parlamentara (dupa investirea gurvernului au avut o vacanta pana pe 1 februarie) si mi-am propus sa vad ce au facut ei in acest timp in parlament pentru colegiile unde au fost votati. Incep cu deputatii PD-L:



1. Andronache Gabriel :

A avut 8 luari de cuvant in plen:


  • prima a fost cand a depus juramantul

  • 2. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.2/2000 privind organizarea activităţii de expertiză tehnică judiciară şi extrajudiciară şi a Ordonanţei Guvernului nr.75/2000 privind autorizarea experţilor criminalişti care pot fi recomandaţi de părţi să participe la efectuarea expertizelor criminalistice - 16 februarie 2009

Vreau sa cititi si ceea ce a spus in cadrul acestei dezbateri:


" Gabriel Andronache, sunt secretarul Comisiei juridice.
Comisia juridică a fost sesizată pe fond cu proiectul de lege prezentat anterior.
Camera Deputaţilor este Cameră decizională.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege în şedinţa din 27 noiembrie 2007.
Consiliul legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă.
Comisia pentru egalitate de şanse a avizat, de asemenea, favorabil proiectul de lege.
Obiectul de reglementare a fost prezentat de doamna secretar de stat.
Comisia juridică a dezbătut iniţiativa legislativă în şedinţa din 3 februarie 2009 şi propune cu unanimitate de voturi spre dezbatere şi adoptare proiectul de lege prezentat mai înainte, cu următoarea precizare, sub nr.8 în cadrul materialului propus spre dezbatere comisiei se regăseşte următorul text: "Prezenta lege transpune Directiva 2005/36/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 7 septembrie 2005". Comisia solicită ca această prevedere să fie cuprinsă la sfârşitul legii.
În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
Mulţumesc. "



  • 3. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aderarea României la Convenţia internaţională din 2001 privind răspunderea civilă pentru prejudicii provocate de poluarea cu hidrocarburi de consum de la navele maritime (BUNKERS), adoptată la Londra la 23 martie 2001 - 24 febraurie 2009

" Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată cu privire la proiectul de lege menţionat mai înainte. Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată. Comisia pentru industrie şi servicii a avizat favorabil. De asemenea şi Consiliul Legislativ a avizat favorabil. Obiectul de reglementare v-a fost prezentat.
În consecinţă, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a hotărât cu unanimitate de voturi să propune plenului Camerei Deputaţilor adoptarea acestui proiect de lege.
Această iniţiativă legislativă, în raport cu obiectul şi conţinutul său, face parte din categoria legilor ordinare.
Vă mulţumesc. "



  • 4. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2008 pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul justiţiei - 24 februarie 2009

" Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere cu proiectul de lege menţionat mai înainte.
Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată; Consiliul Legislativ a avizat favorabil acest proiect; Comisia pentru muncă şi protecţie socială a avizat favorabil, de asemenea.
Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul de lege.
Obiectul de reglementare v-a fost prezentat.
În raport cu cele expuse mai înainte, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună spre dezbatere şi adoptare proiectul de lege, cu amendamentele admise care sunt redate în anexa la prezentul raport.
În raport cu obiectul şi conţinutul său, acest proiect de lege face parte din categoria legilor organice.
Vă mulţumesc. "



  • 5. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.137/2008 pentru prorogarea unor termene - 24.februarie 2009

"Stimate colege,
Stimaţi colegi,
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere în fond cu proiectul de lege menţionat mai înainte.
Camera Deputaţilor este primă Cameră sesizată.
Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul, ca, de altfel, şi Consiliul Superior al Magistraturii.
Obiectul de reglementare v-a fost prezentat de doamna secretar de stat.
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi s-a întrunit pentru a dezbate acest proiect în şedinţa din 18 februarie 2009.
În urma dezbaterilor, comisia a hotărât, cu unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.137/2008 pentru prorogarea unor termene.
Această iniţiativă legislativă face parte din categoria legilor organice.
Vă mulţumesc. "



  • 6. Dezbaterea Proiectului de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.75/2008 privind stabilirea de măsuri pentru soluţionarea unor aspecte financiare în sistemul justiţiei - 10 martie 2009

" Stimaţi colegi,
Stimate colege,
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere, în fond, în procedură de urgenţă, cu proiectul de lege menţionat mai înainte.
Camera Deputaţilor este Cameră decizională. Senatul a aprobat proiectul de lege. Consiliul Legislativ a avizat favorabil iniţiativa legislativă, de asemenea, şi Consiliul Superior al Magistraturii.
Obiectul de reglementare v-a fost prezentat. În şedinţa din 2 martie 2009, plenul Camerei Deputaţilor a hotărât retrimiterea iniţiativei legislative Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi în vederea reexaminării şi depunerii unui nou raport.
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a reexaminat şi a hotărât, cu majoritate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor, spre dezbatere şi adoptare, proiectul de lege cu o serie de amendamente admise pe care vă solicităm să le susţineţi.
În raport cu obiectul şi conţinutul său, proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
Doamna preşedinte, propunem 5 minute pentru dezbatere pe articole. "



  • 7. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.187/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr.122/2006 privind azilul în România - 17 martie 2009

" Gabriel Andronache este numele meu. Sunt secretarul Comisiei juridice.
Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi şi Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională au fost sesizate spre dezbatere în fond, în procedură de urgenţă, cu proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.187/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr.122/2006 privind azilul în România.
Camera Deputaţilor este Cameră decizională.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat această iniţiativă legislativă. De asemenea, Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul de lege. Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a avizat, de asemenea, favorabil.
Obiectul de reglementare vizează corelarea prevederilor acestei ordonanţe cu dispoziţiile Constituţiei, având în vedere Decizia Curţii Constituţionale nr.604/2008 prin care s-a constatat neconstituţionalitatea art.121, precum şi modificarea altor dispoziţii aflate în strânsă legătură cu acestea.
În urma dezbaterilor, membrii celor două comisii au hotărât cu unanimitate de voturi să propună plenului Camerei Deputaţilor adoptarea proiectului de lege în forma prezentată de Guvern şi adoptată fără modificări de Senat.
Proiectul de lege face parte din categoria legilor ordinare.
În privinţa dezbaterilor, propunem 3 minute pentru dezbateri generale şi un minut pentru dezbaterea pe articole.
Mulţumesc. "



  • 8. Dezbaterea Proiectului de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2008 pentru completarea art.3 din Ordonanţa Guvernului nr. 32/1995 privind timbrul judiciar- 17 martie 2009

" Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi a fost sesizată spre dezbatere în fond în procedură de urgenţă cu proiectul de lege care v-a fost prezentat de reprezentantul ministerului.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege.
Camera decizională este Camera Deputaţilor.
Consiliul Legislativ a avizat, de asemenea, favorabil proiectul de ordonanţă de urgenţă.
Obiectul de reglementare v-a fost prezentat.
Membrii comisiei au hotărât cu unanimitate de voturi să supună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare proiectul de Lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă, cu un amendament de tehnică legislativă, care a fost admis şi este redat în anexa la prezentul raport.
Iniţiativa legislativă face parte din categoria legilor ordinare.
Propunem cinci minute pentru dezbateri. "


Domnul deputat Andronache are si o propunere legilativa impreuna cu alti 101 colegi de la PD-L : "Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, modificată şi completată"


Aceasta propunere a primit aviz favorabil cu unele amendamente printre care unul este ca o initiativa asemanetoare a fost formulata si in noiembrie 2008 de catre parlamentarii PNL.


Activitatea domnului deputat Dontu Mihai - PNL


4 luari de cuvant in plen:



  • prima a fost juramantul

  • a doua : Dezbateri asupra Legii bugetului de stat pe anul 2009 - 17 februarie 2009

" Onorat prezidiu,
Stimaţi colegi,
Voi face susţinerea a două amendamente, pentru că nu ştiu dacă voi mai avea prilejul să iau cuvântul. Amândouă se referă la art.6 şi sunt cuprinse în anexa E, la capitolul "Şi alţii", unde sunt amendamentele liberale.
Şi anume, se propune introducerea unui nou articol cu următorul text: "În cursul întregului an, ordonatorii de credite pot efectua virări de credite bugetare prin derogare de la prevederile Legii nr.273/2006 privind finanţele publice locale, art.48 pct.1 şi art.49 pct.7."
De asemenea, citesc şi următorul amendament: "Alin.(2) şi (3) se abrogă."
Susţinem acest amendament având în vedere că în virtutea principiului autonomiei publice locale, dorim să se ridice aceste restricţii care se referă la restricţiile privind virările de credite numai în trimestru III al anului bugetar.
Mulţumesc. "



  • 3. Continuarea dezbaterilor asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2009 - 18 ferbruarie 2009

" Onorat prezidiu,
Stimaţi colegi, Am venit în faţa dumneavoastră să susţin zece amendamente cu referire la judeţul Braşov.
Fac menţiunea, de la bun început, că toate aceste amendamente se referă la comune cu edili de toate culorile politice.
Deci nu este vorba de partizanat şi, de aceea, cred că toţi dintre dumneavoastră, în special parlamentarii de Braşov, mă vor susţine. Anexa nr. 3/15/29, de la 822 până la 832, din Anexa nr. 2E.
La poziţia 822 se propune alocarea sumei de 2.500 mii lei, sumă prevăzută pentru proiectul de investiţii "Sistem de alimentare cu apă şi canalizare în comuna Jibert".
La poziţia 823 se propune alocarea sumei de 500 mii lei, sumă prevăzută pentru proiectul de investiţii "Sistem de scurgere de apă şi drenaje în zona cetăţii medievale din sat Mercheaşa, comuna Homorod".
La poziţia 824 se propune alocarea sumei de 2.000 mii lei pentru proiectul de investiţii "Reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Augustin, judeţul Braşov".
La poziţia 825 se propune alocarea sumei de 2.000 mii lei pentru proiectul de investiţii "Sistem de alimentare cu apă în satele Crizbav şi Cutuş şi sistem de colectare a apei uzate, staţie de tratare în satul Crizbav, comuna Crizbav".
La poziţia 826, suma de 500 mii lei pentru proiectul de investiţii "Reparaţii drumuri pietruite, străzi şi trotuare în comuna Hoghiz".
La poziţia 827 se propune suma de 500 mii lei, sumă pentru proiectul de investiţii "Reparaţii drumuri pietruite, străzi şi trotuare în comuna Racoş, judeţul Braşov".
La poziţia 828, suma de 500 mii lei, sumă prevăzută pentru proiectul de investiţii "Reparaţii drumuri pietruite, străzi şi trotuare în comuna Comana, judeţul Braşov."
La poziţia 829 se propune alocarea sumei de 500 mii lei, sumă prevăzută pentru proiectul de investiţii "Reparaţii drumuri pietruite, străzi şi trotuare în comuna Ticuşu".
La poziţia 830, suma de 500 mii lei, sumă prevăzută pentru proiectul de investiţii "Reparaţii drumuri pietruite, străzi şi trotuare în comuna Şoarş".
La poziţia 831, suma de 500 mii lei, sumă pentru proiectul de investiţii "Reparaţii drumuri pietruite, străzi şi trotuare în comuna Cincu, judeţul Braşov".
La poziţia 832, suma de 500 mii lei, sumă prevăzută pentru proiectul de investiţii "Reparaţii drumuri pietruite, străzi şi trotuare în comuna Ormeniş".
Domnule preşedinte,
Rugămintea mea este să supuneţi votului, în mod independent, fiecare dintre aceste amendamente.
Mulţumesc. "


"Onorat prezidiu,
Stimaţi colegi,
O să vorbesc înaintea unui domn ministru şi acest lucru cred că o să fie cu noroc pentru amendamentul pe care îl voi susţine.
Având în vedere că amendamentele care au făcut referire la colegiul din care fac parte au fost respinse, o să-mi încerc norocul cu alt colegiu şi sper să am mai mult succes.
Este vorba de amendamentul de la poziţia 1058 din Anexa nr. 3/15 şi face referire la comuna Cerbăl, şi anume la propunerea privind suplimentarea unei sume prevăzute pentru judeţul Hunedoara, pentru obiectivul "Pietruire drum comunal DC121 Arănieş - DC115A Ulm".
Suma este 327.759 mii lei şi sursa de finanţare propusă este bugetul Administraţiei Prezidenţiale.
Având în vedere condiţiile de trafic de acolo, sunt convins că vom avea susţinerea dumneavoastră pentru reabilitarea acestui drum.
Mulţumesc. "


" Mă numesc Mihai Donţu şi am mai avut două intervenţii.
Voi veni mai des, să nu mă uitaţi. "


"Onorat prezidiu,
Stimaţi colegi,
Numărul de ordine al amendamentului pe care vi-l supun dezbaterii este 1059, Anexa nr. 3/15/2, Capitolul 5001, Grupa 5, art. 02 alin. 20, şi face referire din nou la comuna... face referire la comuna Cerbăl din judeţul Hunedoara.
Am mai susţinut de la acest microfon această comună, o voi lua ca pe o localitate de adopţie, şi acum fac referire la obiectivul "Alimentare cu apă în satele Feregi şi Socet", sunt două dintre satele aparţinătoare acestei comune şi alimentarea cu apă este strict necesară, având în vedere zona izolată în care se află şi accesul greu la aceste sate.
Pot să vă asigur că în aceste localităţi, dar şi în întreaga zonă se face o palincă foarte bună, de aceea merită să aibă şi o apă foarte bună.
Eu mă bazez pe votul dumneavoastră favorabil.
Mulţumesc. "


"Mulţumesc, domnule preşedinte de şedinţă.
Onorat prezidiu,
Amendamentul de la poziţia 1074 din Anexa nr. 3/15/02 - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, Capitolul 5001, Grupa 5, art. 02 alin. 20, care face referire la localitatea Râu de Mori, din judeţul Hunedoara, şi prin care se propune suplimentarea sumei prevăzute pentru judeţul Hunedoara la obiectivul "Extindere reţele alimentare cu apă în satele Ostrovu Mic şi Ostrovu Mare", din comuna menţionată.
Fac precizarea că este cea mai mare comună din ţară, ca suprafaţă, iar cele două localităţi se constituie în zonă turistică şi de dezvoltare agroturistică, iar în acest sens sunt convins că votul dumneavoastră va sprijini această dezvoltare.
Mulţumesc. "


"Amendamentul pe care îl propun este la poziţia 478 din Anexa nr. 3/15/02, Grupa 51, art. 02 alin. 04, "Programul pentru construcţie de locuinţe şi săli de sport", şi face referire la comuna Slobozia Bradului, judeţul Vrancea.
Prin acest amendament se propune alocarea sumei de 2.500.000 lei pentru demararea lucrărilor de construcţie a unei săli de sport din această comună.
Menţionez faptul că nu este sală de sport în această comună, iar solicitanţii, în special tinerii, sunt cei care cer această finanţare.
De asemenea, menţionez că, faţă de Guvernul precedent, actualul Guvern, sunt convins, va fi mai darnic cu această comună şi cu sursa de finanţare, deşi este menţionat că nu se specifică.
Poate fi şi Administraţia Prezidenţială.
Vă mulţumesc. "


"Stimat prezidiu,
Stimaţi colegi,
Domnilor invitaţi,
Domnule preşedinte al Consiliului Judeţean Vrancea, Am plăcerea să supun votului dumneavoastră un amendament care se găseşte la poziţia 479, Anexa nr. 3/15/02 - Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei, şi anume alocarea sumei de 10.000.000 lei pentru demararea lucrărilor pentru sistemul de canalizare şi pentru o staţie de epurare în comuna Slobozia Bradului... Revin şi precizez că bani sunt pentru această staţie de epurare, pentru sistemul de evacuare a apei uzate, precum şi pentru demararea lucrărilor unui drum de interes local, Coroteni, DN2, proiect integrat.
Această finanţare este strict necesară pentru creşterea nivelului de trai din această comună şi pentru sporirea condiţiilor acestor locuitori.
Acest amendament face parte din programul de guvernare, pentru că se referă la infrastructură, pe de o parte, şi pentru crearea de... Vă mulţumesc. "


"În primul rând, aş vrea să-l salut şi eu pe domnul prim-ministru pentru că a venit, deşi e târziu.
Domnule prim-ministru, Toată dimineaţa v-au aşteptat jandarmii cu parcarea eliberată.
Nu aţi venit, din păcate, dar nu-i nimic, e bine şi mai târziu.
Ideea intervenţiei mele pe procedură este faptul că toată ziua am solicitat din partea Guvernului puncte de vedere.
Dumneavoastră şi astăzi v-aţi îndemnat miniştrii să vină în Parlament şi să susţină puncte de vedere, pe fiecare minister, aşa cum le solicitau parlamentarii.
Din păcate, miniştrii nu au venit, dar văd că v-au trimis pe dumneavoastră.
Vă mulţumesc. "


"Onorat prezidiu,
Stimaţi colegi,
Am plăcerea să susţin un amendament la Legea bugetului de stat pe anul 2009 şi este o plăcere să spun că este un amendament referitor la un domeniu finanţat cu o sumă de 147,53 milioane de lei.
Este vorba de întregul capitol privind izolarea termică a blocurilor.
Dorinţa mea este să-l nominalizăm acum la Legea bugetului de stat pe anul 2009, pentru că oraşul pentru care se propune izolarea termică a locuinţelor comune este Rupea, un oraş foarte mic, şi pentru că avem o anumită reticenţă: nu cumva să nu se finanţeze aceste mici oraşe aflate la periferia judeţelor.
De aceea, supun votului amendamentul care se referă la alocarea sumei de 1.200 mii lei, sumă necesară izolării termice a locuinţelor colective din centrul oraşului.
Menţionez, de asemenea, că primarul şi întreaga majoritate din consiliul local sunt din PD-L, deci cred că vom avea şi voturile colegilor din PD-L. Aceeaşi problemă: izolaţia locuinţelor colective, de data aceasta din municipiul Codlea.
Avem o temere că se va ajunge în situaţia în care oraşele mici nu vor fi finanţate prin programul de izolare a locuinţelor colective.
De aceea, având în vedere că acest capitol este finanţat de la bugetul de stat - avem şi suma -, propunem alocarea sumei de 5.000 mii lei pentru Codlea, Braşov.
Majoritatea consilierilor şi edilul-şef sunt din PD-L. "



  • 4. Continuarea dezbaterilor asupra Proiectului Legii bugetului de stat pe anul 2009 - 19 februarie 2009

"Vă mulţumesc, domnule preşedinte.
Stimaţi colegi,
Vin în faţa dumneavoastră pentru a susţine acest amendament cu referire la Drumul Judeţean nr.104 Şercaia-Hoghizi din judeţul Braşov. Practic, este vorba de o bretea de legătură între DN 1 şi DN 13, respectiv de drumul care merge la Făgăraş şi respectiv drumul care merge la Târgu-Mureş. Drumul se află într-o stare avansată de degradare. Pe acest drum se află şi Combinatul de ciment de la Hoghizi. Este traficat de camioane agabaritice, iar infrastructura, substructura practică a drumului nu permite acest trafic. De aceea, practic, trebuie refăcut întregul sistem de drum şi trebuie realizat ocolitor la cele patru comune prin care trece acesta.
De aceea, propunem alocarea, de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, la Capitolul 8401, alocarea sumei de 8 milioane de lei, sumă prevăzută pentru realizarea sumelor de fezabilitate şi a proiectului tehnic.
Menţionez că, deşi este drum judeţean şi în mod normal trebuie să se ocupe de el consiliul judeţean, este în faza finală de clasare în drum naţional şi-i lipseşte doar acordul Ministerului Justiţiei. Se pare că va fi obţinut în această lună.
De aceea, rugămintea mea este, având în vedere starea drumului, ca să votaţi acest amendament şi să-i scutiţi pe acei oameni de acolo de un calvar fără de margini şi de o situaţie în care casele şi vieţile lor sunt puse în pericol.
Am încrederea că parlamentarii de Braşov, dar şi ceilalţi vor vota acest amendament.
Vă mulţumesc. "


" Onorat prezidiu,
Stimaţi colegi,
Revin cu un amendament tot referitor la o localitate din colegiul meu. Este vorba de municipiul Codlea şi face referire la realizarea ocolitorii acestui municipiu. În prezent, există studiu de fezabilitate, iar suma propusă prin amendament, respectiv 7 milioane lei, este necesară pentru realizarea proiectului tehnic şi începerea exproprierilor pentru realizarea acestei ocolitori.
Menţionez că municipiul Codlea este traversat de DN 1 între Braşov şi Făgăraş, iar realizarea acestei ocolitori ar descongestiona traficul din centrul istoric şi din întreaga localitate.
Suma este 7 milioane, precum am spus, iar sursa de finanţare este fondul de rezervă al Guvernului.
Vă rog să votaţi. "


Bineinteles ca toate amendamentele propuse de domnul deputat Mihai Dontu au fost respinse.


Domnul deputat Dontu are si o propunere legilativa, impreuna cu 35 de parlamentari de la PNL si PSD+PC: "Propunere legislativă privind Camerele pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală"


Pe langa acestea domnul deputat Dontu a semnat si pentru motiunea simpla privitor la ministrul educatiei : Educaţia sub cenzura Ecaterinei Andronescu - istoria se repetă.


Maine revin cu alti 2 parlamentari: unul de la PSD celalalt de la PD-L.


Niciun comentariu:

GSP